Nationale Wedstrijden

Inkom

De inkom is gratis voor wedstrijden die vaststaan op de kalender van de VGPF.

Deelnemen aan wedstrijden in België

Om te kunnen deelnemen aan wedstrijden is het noodzakelijk dat je minimaal 28 dagen voor de start van je eerste wedstrijd bent aangesloten bij de VGPF.
Meer uitleg hierover via de volgende pagina.

Voor de meeste wedstrijden (zoals de interclubs/kwalificatiewedstrijden) in België zijn er geen minima vereist.
Om deel te nemen aan het Belgisch Kampioenschap zijn er wel minima.
Deze minima kan je vinden op de volgende pagina:

Om te kunnen deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap (BK) moet het minimum behaald zijn op een wedstrijd in de laatste 12 maanden voor de inschrijvingsdatum van het BK.

Inschrijven voor een wedstrijd in België

 1. De clubs krijgen 7 à 8 weken voor de wedstrijd een uitnodiging van de VGPF met daarop de uiterste datum van inschrijving.
 2. Het clubsecretariaat vraagt intern aan zijn leden wie er wil deelnemen aan de wedstrijd.
 3. De clubsecretaris schrijft zijn leden in voor de uiterste datum (te laat = geen deelname).
  Hierbij wordt de gewichtsklasse + het beste totaal (= beste snatch + clean & jerk of beste squat + bench + d-lift) van de atleet opgegeven. Bij de eerste deelname is dit het geschatte totaal.
 4. Enkele dagen voor de wedstrijd krijgt het clubsecretariaat de planning van de wedstrijd (deelnemerslijst, uur van de weging, enz.). Daarnaast verschijnt deze dan ook op onze facebookpagina.
 5. Alle uitslagen van VGPF wedstrijden of wedstrijden waar Belgische deelnemers aan meedoen verschijnen binnen de 14 dagen na de wedstrijd op onze site.

Voor deelname aan wedstrijden wordt er inschrijvingsgeld gevraagd. Het bedrag voor deelname zal vermeld staan op de specifieke uitnodiging voor die wedstrijd. Een atleet dat wilt deelnemen betaalt het inschrijvingsgeld aan zijn club. De club zal van de federatie uit een factuur ontvangen na de uitschrijvingsdeadline (=72u na communicatie van de wedstrijdplanning) voor alle deelnemers van hun club aan de wedstrijd.

Opgelet: een atleet kan zich niet rechtstreeks aansluiten bij de VGPF of inschrijven voor een wedstrijd. Dit moet moet via het clubsecretariaat gebeuren. Mail dus niet zelf naar de VGPF om je aan te sluiten bij de VGPF of om je in te schrijven voor een wedstrijd.

 • De atleet moet op tijd aanwezig zijn op de weging (te laat = geen deelname). Op de weging moet de atleet steeds zijn identiteitskaart kunnen voorleggen.
 • De atleet kan altijd een dopingcontrole krijgen op een wedstrijd. Wedstrijddeelnemers moeten tot op het einde van hun wedstrijdgroep beschikbaar blijven voor een eventuele dopingcontrole (= allerlaatste “lift” van dezelfde groep of de prijsuitreiking wanneer die aansluitend georganiseerd wordt)! Bij inbreuk hierop kan een sanctie opgelegd worden.
 • De atleet draagt de juiste kledij en volgt de reglementen die van toepassing zijn bij de IPF of IWF. Meer info op onze pagina “powerlifting” en “gewichtheffen

Puntensysteem

Wanneer de wedstrijd over verschillende gewichtsklassen heen wordt gehouden, dan wordt gebruik gemaakt van een puntensysteem dat de relatieve prestatie weergeeft:

 • In het powerliften wordt er gebruikt gemaakt van het “Goodlift punten systeem” per discipline.
 • In het gewichtheffen wordt er gebruik gemaakt van het “Sinclair punten systeem”.
  • Bij de mannen wordt er gebruik gemaakt van de “Sinclair punten voor de mannen”.
  • Bij de vrouwen wordt gebruik gemaakt van de “Sinclair punten voor de vrouwen”.

Er bestaan ook correctie factoren om de leeftijd in rekening te brengen bij master wedstrijden (enkel bij wedstrijden voor Masters).

Interclubs gewichtheffen/ Kwalificatiewedstrijden Powerlifting

In het gewichtheffen worden er jaarlijks interclubs ingericht en in Powerlifting kwalificatiewedstrijden.
Iedereen die aangesloten is bij een VGPF-club kan deelnemen aan een interclub/kwalificatie wedstrijd.

Sinds 2024 is het vooraf samenstellen van teams door de clubs afgeschaft. Voor 2024 was het de bedoeling dat je een team samenstelde die dan een teamscore kon behalen tijdens de specifieke wedstrijd die dan meetelde voor de kwalificatie van dat team voor het BK voor clubs (interclubfinale). Hoe je jouw vanaf 2024 kwalificeert voor het Belgisch clubkampioenschap lees je hieronder.

Kwalificatie Belgisch Club Kampioenschap Powerlifting Classic vanaf 2024

 • Elke club mag tot aan de inschrijvingsdatum hun team van 4 atleten via CLEA inschrijven. (max 1 team per club)
 • De best behaalde GL punten in de 12 maanden voor de inschrijvingsdatum, zullen voor deze 4 atleten samengeteld worden.
  • Alle VGPF/EPF/IPF powerlifting classic wedstrijden tellen hiervoor, dus atleten moeten bijvoorbeeld niet aan een kwalificatiewedstrijd deelnemen in 2024 om aan het BK Clubs 2024 deel te nemen
 • De 7 clubs met het hoogste samengeteld GL totaal, mogen hun teams sturen
 • Vanaf 2024 zal er geen Club Kampioenschap meer worden georganiseerd in: Powerlifting Equipped, Bench Press Classic en Bench Press Equipped

Kwalificatie Belgisch Club Kampioenschap Gewichtheffen vanaf 2024

 • De 7 beste VGPF teams (4 atleten/team) mogen deelnemen aan het Belgisch Club Kampioenschap, met een maximum van twee teams van dezelfde club
 • Per atleet telt zijn beste prestatie in sinclairpunten overheen alle interclubs
  • Puntenscore mannelijke atleet = totaal x sinclair coëfficient mannen
  • Puntenscore vrouwelijke atleet = totaal x sinclair coëfficient vrouwen x 1,35
 • De teamscore van een club, is de som van de 4 beste individuele atletenprestaties in sinclairpunten over alle interclubs heen van die club
 • Voor het BK clubs kunnen alle clubs een team inschrijven met deelnemers uit de Vlaamse interclubs maar enkel de 7 beste ingeschreven teams zullen geselecteerd worden (dit op basis van de individuele resultaten van hun ingeschreven atleten).

Deelnemers zonder Belgische nationaliteit

Deelnemers zonder Belgische nationaliteit, die aangesloten zijn bij een VGPF-club:

 • kunnen deelnemen aan de Vlaamse Kampioenschappen
 • kunnen Vlaams kampioen worden
 • kunnen deelnemen aan de Belgische Kampioenschappen (indien minimum behaald)
 • kunnen geen Belgisch kampioen worden, maar komen in een “open ranking”
 • kunnen geen Belgische- of Vlaamse records breken

Atleten die de Belgische nationaliteit niet bezitten en aangesloten zijn bij de federatie van hun land, kunnen enkel aan wedstrijden deelnemen voor hun Belgische club als ze een attest van toestemming kunnen afleveren van hun buitenlandse federatie.
Voor atleten die niet aangesloten zijn bij een andere federatie is er geen internationale reglementering.