Nationale Wedstrijden

Inkom

De inkom is gratis voor voor wedstrijden die vaststaan op de kalender van de VGPF.

Deelnemen aan wedstrijden in België

Om te kunnen deelnemen aan wedstrijden is het noodzakelijk dat je minimaal twee weken voor de start van je eerste wedstrijd bent aangesloten bij de VGPF.
Meer uitleg hierover via de volgende pagina.

Voor de meeste wedstrijden (zoals de interclubs) in België zijn er geen minima vereist.
Om deel te nemen aan het Belgisch Kampioenschap zijn er wel minima.
Deze minima kan je vinden op de volgende pagina:
 minima gewichtheffen
 minima powerlifting

Om te kunnen deelnemen aan het Belgisch Kampioenschap (BK) moet het minimum behaald zijn op een wedstrijd in de laatste 12 maanden voor de inschrijvingsdatum van het BK.

Inschrijven voor een wedstrijd in België

 1. De clubs krijgen enkele weken voor de wedstrijd een uitnodiging van de organisator met daarop de uiterste datum van inschrijving.
 2. Het clubsecretariaat vraagt intern aan zijn leden wie er wil deelnemen aan de wedstrijd.
 3. De clubsecretaris schrijft zijn leden in voor de uiterste datum (te laat = geen deelname).
  Hierbij wordt de gewichtsklasse + het beste totaal (= beste snatch + clean & jerk of beste squat + bench + d-lift) van de atleet opgegeven. Bij de eerste deelname is dit het geschatte totaal.
 4. Enkele dagen voor de wedstrijd krijgt het clubsecretariaat de planning van de wedstrijd (deelnemerslijst, uur van de weging, enz.).
 5. Het clubsecretariaat krijgt een e-mail met de wedstrijduitslag.

Voor sommige wedstrijden is het mogelijk dat er inschrijvingsgeld gevraagd wordt (vooraf te betalen via overschrijving of af te geven bij de weging. Dit zal vermeld worden op de uitnodiging).

Opgelet: een atleet kan zich niet rechtstreeks aansluiten bij de VGPF of inschrijven voor een wedstrijd. Dit moet moet via het clubsecretariaat gebeuren. Mail dus niet zelf naar de VGPF om je aan te sluiten bij de VGPF of om je in te schrijven voor een wedstrijd.

• De atleet moet op tijd aanwezig zijn op de weging (te laat = geen deelname). Op de weging moet de atleet steeds zijn identiteitskaart kunnen voorleggen.
• De atleet kan altijd een dopingcontrole krijgen op een wedstrijd. Wedstrijddeelnemers moeten tot op het einde van hun wedstrijdgroep beschikbaar blijven voor een eventuele dopingcontrole (= allerlaatste “lift” van dezelfde groep of de prijsuitreiking wanneer die aansluitend georganiseerd wordt)!
Bij inbreuk hierop kan een sanctie opgelegd worden.


• De atleet draagt de juiste kledij en volgt de reglementen die van toepassing zijn bij de IPF of IWF. Meer info op onze pagina “powerlifting” en “gewichtheffen

Puntensysteem

Wanneer de wedstrijd over verschillende gewichtsklassen heen wordt gehouden, dan wordt gebruik gemaakt van een puntensysteem dat de relatieve prestatie weergeeft:

 • In het powerliften wordt er gebruikt gemaakt van het “Goodlift punten systeem” per discipline.
 • In het gewichtheffen wordt er gebruik gemaakt van het “Sinclair punten systeem”.
  • Bij de mannen wordt er gebruik gemaakt van de “Sinclair punten voor de mannen”.
  • Bij de vrouwen wordt gebruik gemaakt van de “Sinclair punten voor de vrouwen”.

Er bestaan ook correctie factoren om de leeftijd in rekening te brengen bij master wedstrijden (enkel bij wedstrijden voor Masters).

Interclubs

Zowel in het gewichtheffen als het powerliften worden er jaarlijks interclubs ingericht.
Iedereen die aangesloten is bij een VGPF-club kan deelnemen aan een interclub wedstrijd.

 • Er kunnen zowel mannen en/of vrouwen deelnemen in een team.
 • Een club mag 1 of meer teams inschrijven.
 • Een team bestaat uit maximum 3 atleten, waarvan maximaal 1 buitenlander (= geen Belgische nationaliteit of geen verblijfsvergunning).
 • De samenstelling van de teams moet ten laatste bij de start van de weging meegedeeld worden.

De teamscore is het totaal van de punten behaald door de leden van het team.

Gewichtheffen:
Puntenscore mannelijke atleet =
totaal x sinclair coëfficient.mannen
Puntenscore vrouwelijke atleet = 
totaal x sinclair coëfficient vrouwen x 1,35

Powerlifting:
Puntenscore = totaal x goodlift coëfficiënt

De beste resultaten van 2 interclub wedstrijden tellen mee voor de finale interclub selectie. Ook als er 3 interclubs georganiseerd worden.

De 10 beste teams (= met de beste resultaten over 2 interclubs) zullen geselecteerd worden voor het BK clubs in het powerliften classic.
De 5 beste teams (= met de beste resultaten over 2 interclubs) zullen geselecteerd worden voor het BK clubs in het powerliften equipped.

De 10 beste teams (= met de beste resultaten over 2 interclubs) zullen geselecteerd worden voor het BK clubs in Bench Press classic.
De 5 beste teams (= met de beste resultaten over 2 interclubs) zullen geselecteerd worden voor het BK clubs in het Bench Press equipped.


De 16 beste teams (= met de beste resultaten over 2 interclubs) zullen geselecteerd worden voor het BK clubs in het gewichtheffen.

Een club kan verschillende teams afvaardigen, maar moet voor de aanvang van de wedstrijd meedelen aan de organisatie wie er in welk team zit. Indien er meer dan één team is geeft de clubsecretaris vooraf op wie er in het eerste, tweede, derde (enz.) team zit.
Opgelet: dit kan gedurende de wedstrijd niet meer aangepast worden. M.a.w., indien er een atleet geblesseerd geraakt of een nul haalt tijdens de wedstrijd kan er geen andere atleet als vervanger optreden.

Het is niet noodzakelijk om bij elke interclub de zelfde personen in hetzelfde team te plaatsen.

Finale interclubs (Belgisch Club Kampioenschap)

In de finale (= Belgisch Club kampioenschap) mogen enkel de beste 10 teams deelnemen, met een maximum van twee teams van dezelfde club.

De atleten die opgesteld worden bij de finale van de interclub moeten minimaal deelgenomen hebben aan één van de drie voorafgaande interclubs.
Enkel de uitslag van de dag zelf telt tijdens het Belgisch Club Kampioenschap (finale), dus enkel de punten van de finale wedstrijd komen in aanmerking (de uitslagen van de eerste drie interclubs worden niet in rekening gebracht).

Deelnemers zonder Belgische nationaliteit

Deelnemers zonder Belgische nationaliteit, die aangesloten zijn bij een VGPF-club:
– kunnen deelnemen aan de Vlaamse Kampioenschappen
– kunnen Vlaams kampioen worden
– kunnen deelnemen aan de Belgische Kampioenschappen (indien minimum behaald)
– kunnen geen Belgisch kampioen worden, maar komen in een “open ranking”
– kunnen geen Belgische- of Vlaamse records breken

Atleten die de Belgische nationaliteit niet bezitten en aangesloten zijn bij de federatie van hun land, kunnen enkel aan wedstrijden deelnemen voor hun Belgische club als ze een attest van toestemming kunnen afleveren van hun buitenlandse federatie.
Voor atleten die niet aangesloten zijn bij een andere federatie is er geen internationale reglementering.