Anti-Doping

Zeg neen tegen doping!

Het is steeds mogelijk dat je op een wedstrijd bij de KBGV verplicht wordt tot een dopingcontrole. Neem dus steeds je identiteitskaart mee naar een wedstrijd.
✤ Meer info over het verloop van een dopingcontrole.

Indien u geneesmiddelen of voedingssupplementen neemt moet je als sporter steeds nagaan of dit geen stoffen bevat die op de dopinglijst staat. Ook dingen (zoals sommige neussprays en zalfjes) die vrij te krijgen zijn in de apotheek kunnen verboden stoffen bevatten.
Check dus altijd de dopinglijst vooraleer u een geneesmiddel neemt:
✤ lijst geneesmiddelen
✤ lijst verboden stoffen

Het gebruik van doping is ten strengste verboden als sporter. Maar niet enkel het gebruik van doping is strafbaar, maar ook een ‘poging tot gebruik’ of het ‘bezit of handel van doping” of het “toepassen van verboden methode” of “weigering of fraude bij een dopingcontrole”  of het “aanmoedigen van een sporter tot dopinggebruik” zijn eveneens strafbaar.

Als sporter of begeleider van sporters mag je niet sportief of professioneel samenwerken met coaches, trainers, dokters of andere personen waarvan je bent ingelicht dat ze veroordeeld zijn voor dopingpraktijken en hun straf nog niet hebben uitgezeten.
Aangesloten VGPF clubs of leden mogen dus op geen enkele manier samen werken met geschorste personen!

De meeste positieve dopingcontroles in België zijn niet te wijten aan bewuste inname van doping maar uit onwetendheid of slordigheid!
Lees de extra info om goed geïnformeerd te zijn:


TTN

TTN is de afkorting van “Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak”. Als je sport en om medische redenen een geneesmiddel moet gebruiken (in eender welke vorm: pilletjes, inspuitingen, puffers, druppels, …), moet je opletten. Sommige geneesmiddelen bevatten immers stoffen die op de dopinglijst staan en die aanleiding kunnen geven tot een positieve dopingtest. Voor deze verboden stoffen kan of moet (als je elitesporter bent) je een toestemming vragen.
✤ Meer info (wie, hoe, aanvraagformulier).

ADAMS

Sommige atleten van de VGPF kunnen verplicht worden om hun Wherabouts in te vullen via het ADAMS-systeem. Hiervan wordt je schriftelijk op de hoogte gebracht.

✤ Verplichting door het NADO (nationaal anti-doping agentschap) / Nationaal elitesporter
Wie door NADO beschouwd wordt als nationaal elitesporter zal opgenomen worden in de testingpool (RTP) en mogelijks zijn Whereabouts (verblijfsgegevens) moeten invullen.
De NADO bepaalt in overleg met de federatie wie nationaal elitesporter is, maar het antidopingdecreet stelt oa. dat elke atleet die geselecteerd is voor, of in de voorbije twaalf maanden deelgenomen heeft aan een of meer evenementen in de hoogste competitiecategorie van de desbetreffende discipline als nationaal elitesporter beschouwd moet worden.

➡ Iedere VGPF sporter die deelneemt aan Olympische Spelen, Paralympische Spelen, World Games, Wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen seniores zal dus verblijfsgegevens moeten invullen en onderworpen worden aan regelmatige “out of competition controles”! 
Maar ook andere atleten met internationale resultaten kunnen trainingscontroles krijgen of worden opgenomen in de testpool van het NADO!

Wie door het NADO bij de nationaal elitesporters werd opgenomen, kan zich schriftelijk afmelden (maar kan dan uiteraard niet meedoen aan EK’s, WK’s, WG en OS enz.).
Het statuut van elitesporter blijft evenwel minimaal nog een jaar lopen na de laatste deelname.
Als een ex-elitesporter terug wil deelnemen aan EK’s en WK’s moet hij minimaal 6 maanden vooraf melding maken voor terugkeer als elitesporter.
Indien de atleet dit niet doet, kan hij niet deelnemen aan wedstrijden op dit niveau!

✤ Verplichting door de internationale federatie
Ook de internationale federatie kan deelnemende atleten verplichten om verblijfsgegevens op te geven.

Gewichtheffen:
Atleten die  deelnemen aan een IWF wedstrijd  (op IWF-kalender aangeduid met een IWF logo) zijn verplicht om minimaal twee maanden voor de aanvang van de wedstrijd hun Whereabouts in te vullen via het ADAMS-systeem. Voor deelname aan een WK (U17, U20, senioren) is dit zelf 3 maanden.

Powerlifting:
Atleten die  deelnemen aan een IPF wereldkampioenschap  (seniors, juniors, sub-juniors, masters 1 , university,  op IPF-kalender aangeduid met vetgedrukt  IPF) zijn verplicht om minimaal twee maanden voor de aanvang van de wedstrijd hun Whereabouts in te vullen via het ADAMS-systeem. Bij de preliminary entry zal de ADAMS ID opgegeven moeten worden.

De atleet is zelf verantwoordelijk om dit op tijd aan te vragen via het VGPF secretariaat (secretariaat@vgpf.be).

Een overtreding wat nu?

Aan een sporter die schuldig wordt bevonden aan een dopingpraktijk, zal de bevoegde dopingrechtbank een disciplinaire sanctie opleggen die bestaat uit een verbod om gedurende een bepaalde periode aan sportactiviteiten deel te nemen en/of het betalen van een administratieve geldboete en/of de betaling van de procedurekosten.
Wie veroordeeld is tot uitsluiting van deelname aan sportaciviteiten, mag gedurende de periode van uitsluiting in geen enkele hoedanigheid aan een sportactiviteit deelnemen.  Niet als sporter, maar ook niet als organisator of medewerker.

“Sportactiviteit” is een ruim begrip dat zowel wedstrijden als trainingen in groep als recreatieve evenementen omvat.

Welke disciplinaire sanctie concreet zal opgelegd worden, hangt af van de volgende drie factoren:
•het feit of het de eerste, tweede of derde overtreding is;
•de soort dopingovertreding;
•de mate waarin de sporter er schuld aan heeft.
meer info.

Internationale overtreding

Atleten die schuldig worden bevonden aan een doping praktijk bij een controle die uitgevoerd werd door de internationale federatie (IWF, IPF, EWF, EPF) of door de WADA zullen de boete die wordt opgelegd eveneens moeten betalen.