Topsport GW

Topsportwerking Gewichtheffen

De Sportcommissie maakt in de Olympische Sport Gewichtheffen een onderscheid tussen 3 groepen topsporters. Indien je opgenomen bent in één van de drie groepen kan je erkend worden en eventueel (gedeeltelijk) ondersteund worden door de VGPF en Sport Vlaanderen indien de ons toegekende budgetten het toelaten en mits een positief advies van de topsportcommissie.

Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals gewichtsklasse, leeftijd, background, internationale concurrentie, vereisten van Sport Vlaanderen
De onderstaande prestatiecurves zijn dus minimumvoorwaarden en geen garantie op erkenning of ondersteuning.

De leeftijden die vermeld zijn in de curves zijn gebaseerd op het kalenderjaar. Bijvoorbeeld, ook al word je pas in december 18 jaar, zal je dit jaar de scinclairpunten moeten behalen voor de 18-jarigen   
Afhankelijk van de groep waarin de atleet is opgenomen, zullen er individuele afspraken (bv. over het aantal trainingen en trainingsschema’s) gemaakt worden tussen de atleet en de directeur topsport.
Uiteraard moeten de atleet aangesloten zijn als wedstrijdlid bij de VGPF om opgenomen te kunnen worden in de selectie.

1. Het Talent Team

De talentcurve is gemaakt om enerzijds jeugdige talentvolle gewichtheffers (13j) te detecteren en anderzijds talentvolle sporters uit andere sporttakken (zoals crossfit, gymnastiek enz.) te ontdekken.

Jeugdatleten vanaf 13j kunnen opgenomen worden in het Talent Team, maar ook oudere sporters indien ze nog maar maximaal 1 jaar de gewichthefsport beoefenen.

Na één jaar moeten deze gewichtheffers de overstap kunnen maken naar de beloftevolle jongeren. Zoniet, worden ze eveneens niet meer opgenomen in het Talent Team.

Atleten opgenomen in het Talent Team 2021:
✓ Jan Sterckx (°2008)

2. Beloftevolle Jongeren

De ontwikkelingslijn voor Beloftevolle jongeren is de minimale curve om in aanmerking te komen voor ondersteuning voor internationale wedstrijden voor jongeren tot 23jaar.

Beloftevolle jongeren 2021:
✓ Julie De Wispelaere (°2006)
✓ Annelien Vandenabeele (°2004)
✓ Nina Sterckx (°2002)
✓ Robine Verhaegen (°2002)

3. Het Elite Team

Het Elite Team houdt geen rekening met de leeftijd van de atleten. Dit zijn de beste gewichtheffers van Vlaanderen. Opgenomen worden in het Elite Team is geen garantie tot ondersteuning voor internationale wedstrijden maar er wordt voorzien in gedeeltelijke trainings- en of competitiebegeleiding.

Afhankelijk van verdere perspectieven en beschikbare budgetten topsport kan er soms ook een (gedeeltelijke)  financiële ondersteuning zijn.
Om tot het Elite Team te behoren moeten de dames 240 sinclairpunten behalen en de mannen 370 sinclairpunten.

Het Elite Team 2021:
✓ Annelien Vandenabeele (°2004)
✓ Nina Sterckx (°2002)
✓ Nathalie Lebbe (°1992)

Om opgenomen te worden in een prestatieprogramma, en volledige ondersteuning te krijgen door SportVlaanderen moeten Elite atleten een kans maken op een top 3 op een Europees Kampioenschap of een top 8 op een WK in een Olympische Discipline, en daarnaast een overeenkomst met de federatie ondertekenen.
De beslissing hierover ligt bij Sport Vlaanderen.

Prestieprogramma 2021:
✓ Nina Sterckx (°2002)