Atleet in de kijker: Tibo Dierickx

Atleet in de kijker: Tibo Dierickx

Tibo Dierickx – gewichtheffer

donderdag 25 februari 2021

Tibo Dierickx (ook gekend als “de tank”, “de bink” of “de beer”) is een sterke 15 jarige student vol enthousiasme en energie, die uitkomt voor Koninklijk Olympic Gent.

Volgende week doet hij mee aan zijn eerste internationale (online) wedstrijd, nadat de wedstrijd in Malta vorig jaar geannuleerd werd. Daarom stelden we hem even de volgende vragen.

Hoe ben je gestart met gewichtheffen?

Toen ik 11 jaar was heeft mijn tante mij eens meegenomen naar een training bij Olympic Gent. De microbe had mij meteen te pakken en sindsdien ben ik blijven gewichtheffen.
En eerlijk gezegd droomde ik toen al stiekem om ooit Belgisch Kampioen te worden.

Je tante is je trainer. Is het een strenge trainster? 

Nu we door de huidige omstandigheden niet op de club kunnen trainen, heb ik het geluk dat mijn tante, Isabelle Steenhaut, me training geeft. Ze is geen strenge trainer – zelfs een super toffe  – maar ze pusht me wel tot het uiterste. Mijn trainingschema’s worden door Bieke Vandenabeele opgesteld. Zij traint me, samen met Tom Goegebuer, wanneer ik op de club in Gent train. Ik heb dus de luxe 3 trainers te hebben.

Wat vinden je vrienden/klasgenoten van je hobby? Zijn ze niet bang van jou? 😉

Ze vinden het wel leuk, want het is een sport dat niet iedereen doet. Als ik eens een foto of filmpje post op mijn Instgram profiel zijn de reacties altijd wel grappig: tank, bink, beer, … Neen ze zijn niet bang van mij (zegt hij met een grote glimlach).

Wat vind je het leukste aan gewichtheffen?

Ik vind het leuk om te voelen dat ik vooruitgang maak. Hard werken en dan merken dat dit harde werk beloond wordt met een nieuw persoonlijk record. Dat geeft me energie om keer op keer weer hard te trainen.

Wat verwacht je van je internationale online wedstrijd?

De laatste trainingen gingen goed, dus ik ga er vanuit dat ik ook volgende week op de wedstrijd goed zal presteren. Uiteraard hoop ik – zoals op elke wedstrijd – om zowel mijn persoonlijk record in de Snatch als in de Clean & Jerk te breken.
Het is bij ons thuis ook de traditie dat mijn papa ons voor elk wedstrijdrecord die ik breek op een pitta trakteert. Dus hopelijk kunnen we vrijdagavond pitta eten. 🙂

Wat zijn je toekomstdoelen?

Dromen mag, maar ik ben ook realistisch en wil voor mijzelf geen grote doelstellingen zetten. Maar ik heb wel ambitie en wil graag deelnemen aan internationale wedstrijden. Maar dan wel op verplaatsing en niet online . Dat lijkt me echt een leuke ervaring.

Wat is je leukste herinnering/ervaring aan het gewichtheffen?

Twee jaar geleden zijn we met de club op trainingsstage geweest in Tenerife. We hebben er niet alleen hard getraind maar ook veel lol gemaakt. En zo leer je ook de andere atleten van de club eens op een andere manier kennen. Dat vond ik echt super tof.

Wil je zelf nog iets toevoegen aan jouw interview?

Ik hoop dat er snel weer normale wedstrijden komen! Een online wedstrijd is beter dan niks, maar geeft toch niet hetzelfde gevoel en motivatie als een fysieke wedstrijd.
En hopelijk kunnen we ook snel nog eens in de club in Gent trainen om toch ook weer wat groepsgevoel te voelen in deze individuele discipline.